dilluns, 18 de juliol del 2011

Sobre consells comarcals i mancomunació de serveis

Abans d'ahir, el senyor Salvador Esteve va prendre possessió del càrrec de president de la Diputació de Barcelona i va aprofitar l'avinentesa per donar el tret formal de sortida a la reconfiguració territorial de les administracions. Al diari Ara apareixia aquesta notícia on, sense citar fonts, s'indica que el Govern té al punt de mira l'eliminació d'alguns consells comarcals: a saber, Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Occidental i Vallès Oriental. L'argument, segons el diari, seria que els ajuntaments són prou grans com per gestionar els propis serveis i no caldria mancomunar-los via consell comarcal i que, en cas de ser necessari, es podria articular mitjançant el Consell de l'Àrea Metropolitana, de pròxima constitució.

De ser cert aquest "globus-sonda", m'ha sorprès el capítol de potencials consells suprimibles de l'Àrea Metropolitana i els que també son de l'Àrea Metropolitana i no s'esmenten (Maresme especialment, però dins la vegueria prevista, també Garraf i Alt Penedès). I com que alguna cosa sé dels consells comarcals i no hem quadrava la proposta dins allò esperable (el del Barcelonès ja fa temps que fa pudor, però la resta tenen funcions diferents i difícilment es poden posar al mateix sac), he mirat quatre dades per veure el què:

Percentatge de municipis i població segons comarca i dimensió del municipi. 2010

Font: Elaboració pròpia. Diputació de Barcelona.

A títol comparatiu, he afegit el Maresme. Així tenim les dades del Barcelonès i totes les comarques limítofs que, en sentit estricte, són Àrea Metropolitana de Barcelona (o potser el Govern pensa que Montgat és al Pre-pirineu?).

Vistes les dades, podria ser raonable petar-se el CC del Barcelonès. Més discutible és el cas del Vallès Occidental, però es podria reduir bastant (al tanto, que hauriem de veure què passa amb els Sant Llorenç, els Gallifes i els Ullatrells, que deuen tardar més en arribar a Barcelona que els de Vic, però bé, acceptem que per ells no cal mantenir un CC i es poden buscar altres formes).

Però on no cola l'argument és al Baix Llobregat i encara menys al Vallès Oriental. O si més no, al mateix nivell que al Maresme. Al Baix Llobregat i el Maresme, el 70% de la població viu en municipis de menys de 30.000 habitants, el mateix percentatge que al Vallès Oriental però en els municipis de menys de 20.000 habitants.

Llavors he pensat que el diari no s'havia "enterat" del que li havien dit i, en realitat, del que parlavem era dels CC amb més despesa total de tal forma que eliminar-los era el que permetia estalviar més despesa (és un dir perquè al final els serveis s'hauran de prestar d'una o altra manera, però si més no estalviarem en dietes i càrrecs). I he fet quatre números més:

Alguns indicadors sobre Consells Comarcals i despesa. 2009
Font: Elaboració pròpia. Diputació de Barcelona i Municat.

Doncs bé, sembla ser que aquest tampoc deu ser l'argument: el CC del Maresme és el que tenia un pressupost més alt (total i per càpita) mentre el del Vallès Oriental, amb gairebé la mateixa població (un 8% menys aproximadament) té només un terç del pressupost...

Tot això m'ha fet pensar que al final, només era una estúpida qüestió política per acabar de deixar en  calces l'aparell "tècnic" del PSC que acaba de ser foragitat de la Diputació i que busca refugi allà on pot, entre d'altres llocs als CC. I mirant les dades de qui governa a cada lloc, ben bé podria ser...

Al final, obrir el debat a mi ja m'hestà bé però posem-ho tot sobre la taula:
  • Si el que sobren són els CC, ens els petem tots i busquem altres formes de mancomunar serveis més lògiques que les comarques. Però que sigui amb tots, no només amb els que convé.
  •  Si es tracta de reestructurar nivells administratius, comencem per agrupar municipis de, no sé, menys de 5.000 habitants posem pel cas i eliminem dos-cents o tres-cents alcaldes del tiron (d'aquests municipis només al Vallès Oriental n'hi ha 20).
  • I ja posats a petar-ho tot, pensem en delimitar clarament el marc competencial i financem-ho com cal. I si això implica eliminar alguns serveis de la Generalitat, que es faci, i si cal que els tècnics que estan clavats a Barcelona se'n vagin a treptijar el terreny, que ho facin.
  • I no ens oblidem de les diputacions, que si tenim vegueries, no ens calen pas per res.
A veure, a veure, estic esperant amb candeletes que s'obri el debat...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada